Nyheter

Publisert: 29.06.2021

De store norske og nordiske aktørene er på offensiven igjen.

Sommerhilsen fra Bente Klemetsdal, Konserndirektør, salg og marked i Aller Media

Bente

Med positivitet inn i sommeren!

Vi kan nå se tilbake på det første halvåret i reklamemarkedet for 2021. Et halvår som har gått bedre enn forventet. Nå tror vi på ytterligere vekst.

Jeg må innrømme at vi hadde ekstra med spørsmålstegn foran 2021 i reklamemarkedet. Men vi har oppnådd positiv respons. Ikke bare er psykologien positiv. Det er også positiv utvikling på de aller fleste av kategoriene innen reklameomsetningen.

Den digitale veksten er tilbake for fullt. Alt tyder på at den skal fortsette.

Aller Media har i de siste årene satset stort på video, både redaksjonelt og kommersielt. Det var her vi skulle få den store oppturen. Det var her vi var ekstra sterke i troen.

Og dette har virkelig slått til, både for oss og for markedet.

Ser vi på Mediebarometeret til Mediebyråforeningen, så registrerer vi en vekst på 18,1 prosent etter årets fem første måneder totalt sett, sammenlignet med fjoråret. Video har alene en vekst på 44,5 prosent i årets fem første måneder, til 254 millioner kroner.

IRMs reklametall viser etter første kvartal i år en positiv utvikling på 7,0 prosent totalt sett, sammenlignet med samme periode i fjor. Ser vi isolert på den digitale kategorien display, som inkluderer video og sosiale medier, så er det registrert en oppgang på hele 21,1 prosent i første kvartal. Første kvartal leverte!

IRMs prognoser er også positive. Totalmarkedet for reklame forventes å øke med 10,1 prosent i år sammenlignet med 2020. Også i 2022 forventes en pen oppgang, viser estimatene fra IRM.

Det skjer mye spennende på mange områder for tiden. Det har vært positive meldinger fra jobbmarkedet, oppløftende på mange børser, det rekrutteres til mange nye stillinger, IRMs reklameestimater er positive – det samme gjelder utviklingen for første kvartal i år. Også omsetningen via norske mediebyråer øker i forhold til fjoråret.

Selv om pandemien har satt en stopper for den «normale utviklingen», så bør vi glede oss over alle de positive signalene som nå kommer dag for dag – og inn mot sommeren 2021.

Blant det positive som skjer, er at det virker som de store norske og nordiske aktørene er på offensiven igjen. Schibsted, Egmont, Amedia, oss i Aller Media med flere ser alle ut til å være på hugget. Kanskje kan vi sammen i løpet av de nærmeste årene kappe ned forspranget som de multinasjonale selskapene har fått. Mye tyder på at de i fjor sikret seg rundt 7 milliarder kroner i det norske markedet for reklame.

De norske og nordiske medieaktørene blir stadig bedre i forhold til informasjonsinnhenting, lagring av informasjon og relevant utnyttelse av egne data. Schibsted har sin på plass, mens Amedia og Aller Media for lengst har tatt i bruk aID i denne identifiseringen.

Her snakker vi om såkalte skarpe data, med et presisjonsnivå som bransjen ikke har sett maken til. Det er ikke et lite representativt utvalg som sier noe om helheten. Her er det ikke hva du tror, men hva du vet som gjelder.

Til neste år så forsvinner coockiebruken i forhold til tredjepart. Det gir fordeler for mediehus som er flinke til å samle inn samt forvalte data om brukerne via ulike ID-løsninger. Her har vi i mediehusene et ansvar – som vi skal vise oss fortjent til. Dataene skal være til beste for forbruker, for redaksjonell utvikling og for annonsører som vil treffe sin respektive målgruppe på riktig sted til riktig tid.

Vi er allerede gode på treffsikkerhet og målgruppeorientering. Men vi kan alltid bli bedre. Det blir vi også – hver eneste dag!

Vi i Aller Media ser selvsagt frem til at pandemien er mer eller mindre historie. Vi er lut lei pandemien.

Men vi sitter også igjen med en del læring fra covid-19-perioden som satte en effektiv stopper for mye fra og med medio mars 2020. Internt hos oss utviklet vi en digital kultur, med våre egne kulturministre og med eget kulturråd.

Den digitale verktøykassa ble utviklet – og vi skapte digitale aktiviteter rundt vintips, boligstyling, spanskkurs, boktips, ølbrygging med mer. Dette tar vi med oss fra den positive kontoen i pandemitiden.

På den ene siden ble det fysisk avstand. På den andre siden ble det faktisk kulturell nærhet internt i virksomheten hos oss.

Nå ser vi frem tid en varm og god sommer hvor de positive pandeminyhetene står i kø. Det vil også gi ytterligere fart i markedet for medier og kommunikasjon.

Inngangen til sommeren er svært så god. God sommer!

Bente Klemetsdal

Konserndirektør, Salg og Marked, Aller Media